Wat is het verschil tussen Full color en PMS kleuren

Wat is het verschil tussen Full color en PMS kleuren

Het verschil tussen Full color en PMS kleuren is dat het 2 verschillende manieren zijn van printen. Full color ( ook wel vierkleuren druk genoemd) en PMS kleuren hebben te maken met drukwerk. Met drukwerk bedoelen we flyers, folders, visitekaartjes etc. Alles wat je laat drukken.

Full color drukwerk

Dit is de meest gebruikte drukwerk die er is. Met deze druktechniek worden er 4 kleuren gemengd tot elk mogelijke kleur. Blauw, Roze, Geel en Zwart zijn de vier kleuren van Full color.

Full color drukwerk kan altijd verschillend uitpakken qua kleur! Dus heb je 2 keer je visitekaartje laten drukken kan deze verschillend zijn omdat drukkers binnen bepaalde marges kunnen drukken.

Als je full color drukwerk met een vergrootglas bekijkt zie je dat dit opgebouwd is uit piepkleine gekleurde puntjes is. Hoe fijner die puntjes bij elkaar staan hoe mooier de kleuren naar voren komen. Dit kan ook verschil maken qua kleur van het drukwerk.

PMS kleur

PMS kleur is een universeel kleurensysteem. Dit zijn kleuren die vooraf samengesteld zijn uit gemende kleuren. Deze kleuren kan je bekijken in een waaier. Wereldwijd worden deze mengingen aangehouden. Hierdoor zijn de kosten om te drukken in PMS ook vaak duurder.

Het kan wel zo zijn als je op diverse producten laat drukken dat hier verschil in zit. Dit komt door diverse ondergronden waarbij het inkt het anders oppakt. Of verschillende afwerkingen. Denk aan hooglans of een matte afwerking.

Tip van een vormgever:

Beoordeel nooit PMS kleuren op een scherm, kies ze vanuit een waaier. Zo ben je verzekerd van een kleur met minimale afwijking.

Waarom is PMS kleur duurder dan Full color?

Omdat de 4 kleuren van full color direct uit een pot komen. De PMS kleur moet exact gemengd worden in die kleur. Daarnaast moet de mengmachine bij elke PMS druk opnieuw worden ingesteld. Dit kost de drukker veel meer tijd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie