Kleurverschil in drukwerk, en nu?

Help!  Ik heb kleurverschil in drukwerk, en nu?

Kleurverschil in je visitekaartje en briefpapier. Het kan! Uiteraard als je dit bij een vormgever laat drukken kan je ervan uit gaan dat ze dit melden. Kleurverschil ontkom je in je drukwerk niet aan.

Waar door krijg je kleurverschil in drukwerk?

Er zijn diverse reden waar door kleurverschil in drukwerk kan ontstaan.

– Diverse druktechnieken (printen of drukken)
– PMS kleur v.s Full colour
– Diverse ondergrond
– Diverse afwerking

Diverse druktechnieken

Je hebt twee printtechnieken, digitaal printen en offset drukken. Digitaal printen doe je net zoals je eigen kleine printer maar dan van vele hogere kwaliteit en groter!. Je print doorgaans kleine oplages zoals een geboortekaart of een spandoek. Dit gaat ongeveer tot een oplage van 250 stuks.

Bij offset drukken wordt het beeld via een drukvorm overgebracht op papier. Doordat er gewerkt wordt met drukplaten, dienen er voor elk ontwerp of kleur nieuwe drukplaten gemaakt te worden. Dit is vele malen bewerkelijker en daardoor ook duurder.

Omdat beide andere inkten gebruiken kan er kleurverschil ontstaan.

PMS kleur vs Full colour

Beide worden met offset gedrukt. Alleen full colour is een druk waarbij een kleurmarge mag. De kleuren worden met 4 kleuren gemengd naar de juiste kleur. Voor PMS kleuren geld dat er bij elke kleur een wereldwijde vastgestelde percentage in moet. Hierbij mag geen marge ontstaan. Door deze diverse printtechnieken kan er verschil in drukwerk ontstaan.

Diverse ondergronden

Of je het op karton laat drukken of een wit vel papier, daar krijg je kleurverschil van in je drukwerk. Maar ook reliëf in papier levert kleurverschil op ten opzichte van glad papier.

Diverse afwerkingen

De afwerkingen bepalen ook het kleurverschil in je drukwerk. Als je hoogglans als afwerking kiest of mat dan zit daar heel veel verschil in.

Kleurverschil in je drukwerk
Durf je het niet aan om je bestanden direct naar de drukker te sturen? Je kan het voor de zekerheid altijd even naar ons toesturen voor een extra check.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie